El passat 29/març/2001 es va publicar en el DOGV la Resolució de 12 de març de 2001, de la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, per la qual se sotmetia a informació pública el Pla d'Acció Territorial sobre Prevenció del Risc d'Inundació a la Comunitat Valenciana (PATRICOVA). Mitjançant Resolució de 10 de maig de 2001, del conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, es prorrogà el període d'informació pública d'aquest Pla fins al dia 30 de setembre de 2001. 
  
El PATRICOVA preveu la realització al País Valencià de 64 actuacions de restauració hidrologicoforestal i 153 actuacions estructurals (canalitzacions, dics, derivacions de cabals, millores de drenatge), les quals comportarien la generació de forts impactes ambientals negatius, derivats sobretot de la destrucció i eliminació dels ecosistemes fluvials.
AL.LEGACIONS AL "PLA D'ACCIÓ TERRITORIAL SOBRE PREVENCIÓ DEL RISC D'INUNDACIÓ A LA COMUNITAT VALENCIANA" (PATRICOVA):
    
 
 
 
 
AL.LEGACIONS DE LA COLLA ECOLOGISTA LA CARRASCA-ECOLOGISTES EN ACCIÓ AL "PLA D'ACCIÓ TERRITORIAL SOBRE PREVENCIÓ DEL RISC D'INUNDACIÓ A LA COMUNITAT VALENCIANA" (PATRICOVA), PRESENTADES A LA DIRECCIÓ GENERAL D'URBANISME I ORDENACIÓ TERRITORIAL EL 25/SETEMBRE/2001 
 
1. Els projectes de canalització (actuacions estructurals) dels rius entren en contradicció amb la filosofia metodològica proposada en el PATRICOVA.
 
Segons la metodologia del PATRICOVA, les actuacions estructurals suposen la generació de forts impactes negatius en el terreny mediambiental. Així mateix, aquest projecte assenyala que ja en els anys vuitanta s’incorporen una sèrie de factors nous,  com son la protecció de l'ecosistema fluvial, l’adquisició de propietats, la recolocació d'usos i l'estratègia d’assegurament d’una relació sostenible amb el medi ambient.
 
Per contra, moltes de les actuacions no tenen en compte la metodologia assenyalada abans. Les actuacions estructurals consistixen en la seua majoria en  la canalització de rius i barrancs, produint-se una destrucció i eliminació de l’ecosistema fluvial, la qual cosa és absolutament contrària a la sostenibilitat que proposa.
 
Considerem que existixen alternatives sostenibles i menys impactants per a millorar l'estat dels rius i que complixen millor els objectius d'estabilització de les riberes . Per això apostem perquè es promoguen projectes de restauració de rius i riberes amb tècniques de bioenginyeria.
 
A partir del coneixement de la dinàmica dels rius i dels seus valors mediambientals, es poden establir una sèrie de principis bàsics que s'han de tindre en compte en els projectes de restauració, fent-los extensius a qualsevol altre tipus de projecte o intervenció en els llits fluvials. Es tracta de restaurar, o de no alterar, l'estructura dels rius (morfologia, tipus de substrat, condicions hidràuliques del corrent, comunitats biològiques dels rius, etc.) i les funcions de cadascun dels components d'eixa estructura, permetent les interrelacions dins el mateix riu i entre aquest i la seua plana d'inundació.
 
La restauració de rius i riberes per mitjà de l'enginyeria mediambiental o bioenginyeria assolix l'objectiu del control dels rius, sovint amb un cost menor que l'enginyeria fluvial clàssica, actuant a favor dels processos fluvials i deixant que el riu faça part del treball,  respectant els valors mediambientals que aquest representa.
 
 
2. En el cas de l’canalització dels rius Molinar, Barxell i Serpis (codi EAZ07) es produïx una destrucció de l’ecosistema de ribera injustificada, ja que no existix un risc real d’inundació.
  A la fi, de l’estudi detallat de la memòria i de la comparació de les diferents variables que intervenen per a proposar actuacions concretes que conduïsquen a la consecució dels objectius de previndre el risc d’inundacions i disminuir els seus efectes, DEMANE:

1.- Que es modifique el PATRICOVA  en el sentit que marquen els fonaments metodològics explicats a la memòria, i a aquestes al.legacions, proposant actuacions que mantinguen i milloren la calitat ecològica dels trams fluvials afectats, assegurant la seua funció com a corredors biològics i evitant un munt de mesures estructurals, que consumixen molts recursos econòmics i naturals que hipotequen les possibilitats de redreçament de la situació.

2.- Que es modifique especialment el   Projecte de “Encauzamiento, defensa y urbanización del río Barxell“ (codi EAZ07) del llistat d’actuacions de caràcter indeterminat i que es limiten les actuacions que suposen una artificialització del llit del riu a aquells punts on siga estrictament imprescindible (suposant que es done el cas).
 


 
 La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi    Ecologistes en Acció PV    Confederació estatal d'Ecologistes en Acció