COMUNICAT DE PREMSA   17/febrer/2001 
ECOLOGISTES DE  L'ALCOIÀ I EL COMTAT PARTICIPEN A VALÈNCIA EN UNA JORNADA SOBRE LA GESTIÓ DE L'AIGUA

 
Membres de la Colla Ecologista “La Carrasca”, d'Alcoi, i de la Colla Ecologista "La Kabrantà", de Muro, van participar el passat dissabte 17 de febrer en una "Jornada sobre la gestió de l'aigua", que va tindre lloc a València, organitzada per la Plataforma Rural del País Valencià. La jornada es va centrar en l'anàlisi i debat sobre l'avantprojecte de Pla Hidrològic Nacional i l'ús racional de l'aigua.
 
L'avantprojecte de Pla Hidrològic Nacional, que més bé hauria pogut batejar-se com al "Pla del Formigó", es basa en la construcció de grans obres hidràuliques (inclosos més de cent embassaments), que tenen com a eix central el transvasament d'aigües de l'Ebre a àrees del litoral mediterrani. Això comportaria un greu desequilibri territorial, ja que s'incentivaria encara més l'èxode de les zones de l'interior i l'excessiva concentració de la població i de les activitats econòmiques en la franja litoral mediterrània.
 
L'impacte ambiental i social de tot aquest despropòsit seria brutal, ja que suposaria la desaparició de moltes valls del Pirineu amb un alt valor ecològic (inundant encara més pobles i expulsant per la força els seus habitants); també posaria en greu perill la supervivència del Delta de l'Ebre, on s'accelerarien el retrocés i la salinització, i s'afectaria negativament l'activitat pesquera del litoral.
 
El cost econòmic del pla s'estima en uns quatre bilions de pessetes, que poden acabar sent molts més a causa de les desviacions pressupostàries habituals en les grans obres públiques. Davant d'un projecte tan transcendental i amb un costos tan elevats, almenys hauríem d'esperar un esforç de rigor en la seua justificació econòmica. Però d'això res: l'anàlisi cost-benefici presentada pel govern, no només és ben pobra, sinó que, per a tractar de justificar a tota costa el projecte, acaba manipulant dades, ocultant informació i deformant conceptes, fins el punt que alguns especialistes en anàlisi econòmica han arribat a descriure'l com un cas clar de prevaricació tècnica.
 
En el fons, darrere del Pla Hidrològic que ens volen vendre invocant un suposat interés general, s'amaguen els interessos d'importants grups de pressió, principalment de les grans empreses constructores que executarien les obres previstes i de les companyies elèctriques. Aquest seria el vertader transvasament, el d'una enorme quantitat de diners de les arques de l'estat que anirien a unes poques grans empreses que es beneficiarien d'aquest desastre calculat.
 
D'altra banda, l'aigua transvasada es destinaria principalment a consagrar i impulsar el model de creixement urbanístic del litoral, depredador de territori, aigua i paisatge, i clarament insostenible (més camps de golf, "terres mítiques", construcció fins a l'últim pam de litoral, etc.).
 
Pel que fa al sector agrari, és evident que les petites o mitjanes explotacions de caràcter familiar no podran pagar l'aigua procedent dels nous transvasaments; els preus que tindrà aquesta aigua només seran assequibles per als grans regadius molt tecnificats, sense valor ambiental i en mans d'uns pocs propietaris d'agronegocis. Aquests regadius, que han proliferat en els últims temps de manera il.legal i que poc o res tenen a veure amb els sectors agraris tradicionals, sovint amaguen operacions especulatives amb diners negres. Però el més greu és que l'augment de la producció en el sector agrari mediterrani propiciada pels transvasaments pot acabar rebentant els preus i ocasionant la ruïna definitiva de milers de petits i mitjans agricultors.
 
Aquest avantprojecte és, en definitiva, l'últim exponent d' un model de gestió de l'aigua desfasat, desequilibrador i insostenible, basat en un increment sense límits del consum de l'aigua i que, per tant,  no solucionarà els autèntics problemes hídrics.
 
Enfront d'aquesta manera de fer hi ha un altre model basat en la utilització racional de l'aigua, modern, equilibrador, respectuós amb el medi ambient i sostenible. Aquesta model de gestió, assumit ja en molts països, no és només una reivindicació ecologista; és el que està defensant-se ja en totes les instàncies de la Unió Europea i en les càtedres d'hidrologia i ecologia de totes les universitats.
 
Ja ha passat l'època del formigó; és hora d'avançar cap a la millora de la gestió, l'estalvi, l'eficiència en els regadius, la implantació de tecnologies industrials i domèstiques que reduisquen el consum d'aigua, de la depuració i reutilització de les aigües residuals, de la conservació i regeneració dels nostres boscos, de la restauració de les riberes dels nostres rius, d'una ordenació territorial que respecte les limitacions ambientals...
 
És hora, en definitiva, de la instauració d'una nova cultura de l'aigua.
 


Més informació: pàgina sobre l'aigua de "La Carrasca"  i  enllaços d'interés