LA GLOBALITZACIÓ A DEBAT
Cicle d'activitats
contra la globalització econòmica
 (Alcoi, 2001)
 
 
Pròximes activitats programades
Activitats ja realitzades
Text sobre la globalització econòmica: "Globalitzem la resistència"
Enllaços amb moviments contra la globalització econòmica a l'Estat espanyol
Entitats organitzadores del cicle
 
 
 Pròximes activitats programades 
 
EXPOSICIÓ
TEIXIT AMB DIGINITAT
AMB LA GLOBALITZACIÓ ECONÒMICA, LES EMPRESES MULTINACIONALS HAN ACONSEGUIT REDUIR ELS COSTOS DE PRODUCCIÓ, A COSTA D'UNA MAJOR EXPLOTACIÓ HUMANA. EN AQUESTA EXPOSICIÓ ES DENUNCIEN LES LAMENTABLES CONDICIONS QUE PATEIXEN LES TREBALLADORES I ELS TREBALLADORS DELS PAÏSOS DEL SUD QUE FABRIQUEN BONA PART DE LA ROBA QUE VESTIM. 
L'EXPOSICIÓ FORMA PART DE LA CAMPANYA ROBA NETA, QUE PRETÉN FOMENTAR EL CONSUM RESPONSABLE PER MITJÀ DE LA INFORMACIÓ I LA SENSIBILITZACIÓ SOBRE LES CONDICIONS EN QUÈ ES FABRIQUEN ELS PRODUCTES TÈXTILS.
 
Del 15 al 17 de juny Lloc: Ateneu Cultural El Panical (C/Forn del Vidre, 4)
Del 19 al 28 de juny Lloc: Biblioteca del Centre Social de Zona Nord (Av. d'Andalusia, s/n - Alcoi)
Del 29 al 30 de juny Lloc: Ateneu Cultural El Panical (C/Forn del Vidre, 4)
 
 
PRESENTACIÓ DE LA CAMPANYA ROBA NETA I PROJECCIÓ DEL VÍDEO "TEIXIT AMB DIGNITAT
 
- dissabte 16 de juny, 20.15 h, a l'Ateneu Cultural "El Panical"
- dimarts 19 de juny, 20.15 h, al Centre Social de la Zona Nord
 
 
 
 
 
 Activitats ja realitzades 
 
Del 5 al 17 de març Exposició: "Entendre el món global des de la solidaritat", de l'ONG Entrepobles  
Lloc: Club UNESCO (Av. l'Alameda, 15)
Dimarts 6 de març  
20,15 h
Xarrada: "Globalització econòmica: la dictadura dels diners"  
A càrrec d'Héctor Gravina, membre de la Plataforma Rural  
Lloc: Club UNESCO (Av. l'Alameda, 15)
Del 26 de març  
al 20 d'abril
Exposició de fotografies de Praga 2000  
Lloc: Ateneu Cultural El Panical (C/Forn del Vidre, 4)
Dissabte 31 de març  
11 h
Xarrada sobre la Llei d'estrangeria  
A càrrec de Cecilia López, coordinadora de l'Àrea d'Immigrants de CGT-La Safor i representant de "Papers per a totes i tots" de la Safor  
Lloc: Club UNESCO (Av. l'Alameda, 15)
Dissabte 31 de març  
18,30 h
Vídeo-fòrum sobre la situació dels immigrants a l'Estat espanyol  
Presentació a càrrec de Pierre Hernández, voluntari del CITE (Centre d'Informació de Treballadors/es Emigrants) de CCOO-PV  
Lloc: Club UNESCO (Av. l'Alameda, 15)
Diumenge 1 d'abril  
10 h
Pintada d'un mural contra la llei d'estrangeria  
Lloc: mur del col.legi Uxola (C/Víctor Espinós)
Dissabte 7 d'abril  
18,30 h
Vídeo-fòrum sobre Praga 2000  
Presentació a càrrec de companys/es que van participar en les mobilitzacions de Praga  
Lloc: Ateneu Cultural El Panical (C/Forn del Vidre, 4)
Dijous 3 de maig  
20,15 h
Xarrada: "Propostes feministes davant de la globalització. Els drets de la dona" 
A càrrec de Llum Sanfeliu (historiadora i membre de la Casa de la Dona de València) 
Aquest acte formava part també del cicle d'activitats feministes organitzades pels col.lectius "Dones" i "8 de Març", d'Alcoi
 

 
 Globalitzem la resistència 
 
Globalització econòmica: els diners manen
La globalització econòmica és una actualització del capitalisme salvatge. El poder dels diners s'imposa sobre les consideracions humanes, socials i ambientals, en un joc on només uns pocs guanyen a costa de la majoria: mil cinc-cents milions de persones (el 70% de les quals són dones) viuen en la pobresa i l'exclusió més absolutes. El capital transnacional, tant el productiu com, especialment, l'especulatiu, és el nou amo que, sense cap control democràtic, opera en tot el món amb el suport dels governs i d'institucions internacionals com el Fons Monetari Internacional (FMI), el Banc Mundial (BM), l'Organització Mundial del Comerç (OMC), etc.
 
FMI, BM i OMC: el comerç abans que les persones
La política econòmica que han promogut aquestes institucions s'ha aplicat en tot el món, bé a través de programes d'ajust estructural en els països afectats per la usura del deute extern, bé en forma de mesures neoliberals com, per exemple, la privatització dels sectors rendibles dels serveis públics (educació, pensions, sanitat, gestió de l'aigua...).
 
Aquestes institucions s'han convertit, a poc a poc, en una espècie de govern en l'ombra que passa per damunt dels parlaments i de la voluntat dels ciutadans i ciutadanes. El pes de les decisions és proporcional a les quotes que s'aporten, de manera que els països més rics controlen la majoria dels vots. Els països pobres no solen comptar amb funcionaris especialitzats i, sovint, pateixen el xantatge de la retirada d'ajudes i subvencions o l'amenaça de l'anul.lació de compres. Així, els acords sempre beneficien els grans grups financers i les empreses transnacionals.
 
Mundialització de la pobresa
Un dels efectes més visibles de la globalització és l'extensió de la pobresa i de la desigualtat entre els rics i els pobres. Actualment, més de la meitat de la població mundial pateix fam i, per  això, milions de persones es veuen forçades a emigrar. Si en 1965 la renda mitjana personal dels països del G-7 era vint voltes major que la dels països més pobres, en 1995 la diferència era trenta-cinc vegades més gran.
 
En els països rics, les conquestes socials i laborals, que tant van costar d'aconseguir durant més de cent anys de lluites, es desfan a causa de la desregulació del mercat de treball i del desmantellament de l'Estat del Benestar. Cada vegada és més difícil obtenir un lloc de treball digne i estable. L'atur, la precarietat i els accidents de treball són una lacra diària. A l'Estat espanyol, 4'2 persones moren per cada jornada laboral.
 
Destrucció ambiental
Una altra conseqüència de la globalització és la destrucció ambiental, fins l'extrem que està posant-se en perill el futur de les pròximes generacions. La competitivitat s'aconsegueix normalment a costa del medi ambient i dels drets laborals dels treballadors i treballadores.
 
L'activitat productiva a gran escala implica un consum creixent de recursos no renovables i una imparable producció de residus. L'augment del transport incrementa les emissions dels gasos hivernacle, responsables del canvi climàtic i, en un planeta que no és infinit, es preconitza el consum desbocat i il.limitat d'una minoria.
 
Les persones han de ser el centre de la vida social i de l'activitat política. Molts moviments i organitzacions estan denunciant en tot el món el genocidi de la globalització i aposten per l'equitat i el repartiment de la riquesa i el treball. Des de perspectives diferents, estan sorgint alternatives de transformació social: solidaritat, autogestió, consum responsable, economies locals, feminisme, sostenibilitat ecològica...
Volem fer front a la globalització del capital amb la globalització de la resistència, perque volem recuperar l'autèntic sentit de la solidaritat.
 
 
 
 
Enllaços amb moviments d'oposició a la globalització econòmica en l'Estat espanyol
  
 
- Moviment contra l'Europa de Maastricht i la globalització econòmica ( www.nodo50.org/maast ) No oblideu visitar la seua pàgina d'enllaços!  
   
- Xarxa ciutadana per l'Abolició del Deute Extern ( www.rcade.org 
   
- Associació per una taxació sobre les transaccions financeres per a ajuda als ciutadans (ATTAC) ( www.attac.org 
   
- Moviments de Resistència Global. No formen realment una coordinadora estatal. Algunas adreces són: www.nodo50.org/hemenetamunduan (Euskadi), www.pangea.org/mrg (Catalunya), www.nodo50.org/mrgmadrid (Madrid).  
 
 
 
 
 
 
Organitzen:
 
Ateneu Cultural El Panical
CGT
Club UNESCO-Alcoi
Col.lectius DONES i 8 de Març
Colla Ecologista La Carrasca
Xarxa Ciutadana per l'Abolició del Deute Extern