COMUNICAT DE PREMSA   18/febrer/1999
LA CANALITZACIÓ DEL RIU RIQUER: UN MAR DE DUBTES

Els rius constitueixen cursos d'aigua de gran importància per als humans, no només com a generadors d'un recurs vital mitjançant el cicle hidrològic, sinó també com a fonts de múltiples aprofitaments, que en major o menor mesura han sigut determinants per al desenvolupament econòmic de les regions.

A Alcoi es pretén començar prompte unes obres de gran envergadura al riu Riquer, obres que algú vol fer creure que són esperades amb expectació i entusiasme per tota la població. Però a poc que ens molestem a conéixer en profunditat tots els aspectes que cal tindre en compte en un projecte d'aquestes característiques, comencen a sorgir rius de preguntes que desemboquen en un mar de dubtes:

- ¿Per què, si el lema dels governants és "tornar la vista al riu", en finalitzar aquest projecte ja no el podrem vore mai més?

- ¿No és possible que un projecte que ha estat aparcat durant anys haja quedat desfasat i que durant eixe temps hagen pogut canviar les formes d'entendre i solucionar un mateix problema?

- ¿Per què perdre terreny industrial en les proximitats del riu, que pot ser ocupat sense problemes per empreses de baix impacte ambiental, per a després buscar-ne de nou devorant més espai fora de la ciutat?

- ¿Per què no hem pogut participar els ciutadans en un projecte que ens afecta a tots i que ens diuen que serà tan important?

- ¿Com és possible plantejar-se la creació de noves zones ajardinades artificials quan no som capaços de mantenir adequadament les que ja tenim?Si està demostrat científicament que la impermeabilització del llit dels rius significa la seua destrucció irremeiable, ¿per què continuem patint la filosofia del "com més formigó, millor"?

- ¿S'ha pensat que urbanitzar aquesta zona podria significar la creació d'una àrea marginal, com és el cas del riu Vinalopó a Elx?

- Quan un riu està canalitzat i sense vegetació de ribera, l'aigua no es pot infiltrar i, en cas de crescuda, ràpidament comença a augmentar la velocitat de les aigües, que és el factor que afavoreix el seu efecte destructiu, ja que el riu arranca tot el que troba al seu pas. Davant d'aquest fet demostrat, ¿no s'ha pensat que canalitzar el riu al seu pas per Alcoi pot, en cas de riuada, incrementar la seua capacitat destructiva aigües avall del tram canalitzat?

- Si realment aquests obres estan dirigides a evitar els risc d'inundació, ¿algú ha valorat seriosament el risc objectiu d'inundació en la zona on es vol intervindre?

Amb tots aquests interrogants tan sols podem traure conclusions negatives. L'obra projectada comporta, a més, la destrucció d'un paisatge de gran valor històric, que compta amb la presència d'importants vestigis d'arqueologia industrial, i l'eradicació de tota classe de vida natural assentada en el llit d'aquest riu, reduint-lo a un estèril canal de formigó armat.

Encara que fins ara no hem pogut obtindre de l'Ajuntament d'Alcoi cap informació oficial sobre les característiques del projecte (ni tan sols l'ha pogut consultar la Gerència de Medi Ambient de l'ajuntament!), les notícies publicades als mitjans de comunicació deixen pocs dubtes pel que fa a l'estil de les obres projectades.

La canalització del Riquer no pot qualificar-se més que d'autèntic despropòsit al servei dels interessos de les grans empreses constructores, sempre més disposades a les intervencions traumàtiques i multimilionàries al territori, que a una planificació preventiva coherent amb les característiques físiques i climatològiques naturals del nostre entorn.

Per tot això, demanem la retirada d'aquest projecte greument atemptatori contra el nostre patrimoni natural i històric, i la redacció d'un nou projecte centrat en la restauració ecològica i paisatgística dels rius -amb la restauració de la vegetació de ribera com a un dels objectius prioritaris-, de manera que es garantisca la pervivència i millora dels hàbitats i de les poblacions silvestres que aquests acullen, així com el seu funcionament hidrològic natural.