MARIOLA:
MENYS
LLUMS
I MÉS
CLAROR
 
En gener de 2001, l'Ajuntament d'Alcoi i l'Agència Valenciana de Turisme van fer pública la seua intenció d'il.luminar el barranc del Cint (serra de Mariola), per a donar-li més atractiu turístic (?).  Davant d'aquesta desgavellada idea, la Colla Ecologista "La Carrasca" ha mostrat la seua oposició, aprofitant l'ocasió per denunciar una volta més la paralització de la declaració de la serra de Mariola com a parc natural.
 
Pamflet "Mariola: menys llums i més claror"
Article d'opinió (12/febrer/2001): Idees brillants?
 
 
 

 

 

L'11 de febrer de 2001 va tindre lloc al barranc del Cint (serra de Mariola), la repoblació forestal popular que coordina la Gerència de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Alcoi, en la qual participen diverses entitats locals.
La Colla Ecologista "La Carrasca", a més de participar com tots els anys en aquesta repoblació, va voler donar-li un to reivindicatiu, criticant la proposta  municipal d'il.luminar el barranc del Cint i denunciant la paralització de la declaració de Mariola com a parc natural; amb eixa finalitat penjàrem una pancarta amb el lema "Mariola: menys llums i més claror. Parc natural, ara" i repartírem pamflets criticant la proposta. A continuació reproduïm el text del pamflet que vam repartir.
 
 
Mariola: menys llums i més claror
Parc natural, ara!

La serra de Mariola és un espai natural de gran importància, tant per la riquesa i qualitat dels seus aqüífers, com per la seua diversitat biològica i pels seus paisatges. Mariola compta, a més, amb la presència de nombrosos jaciments arqueològics, masos, ermites, castells i caves, que constitueixen un valuosíssim patrimoni cultural, històric i humà de difícil comparació en tot el territori valencià.
 
Però a pesar dels seus valors, la serra de Mariola pateix un procés de desfeta paisatgística i ecològica que ha arribat a uns nivells més que preocupants (proliferació de casetes i urbanitzacions, pedreres, tancats cinegètics, residus, incendis, deteriorament del patrimoni arquitectònic...).
 
Com a resposta a la demanda social, l'any 1995 la Conselleria de Medi Ambient va iniciar el procediment d'elaboració i aprovació del Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de Mariola, pas previ a la declaració de la serra com a parc natural.
 
No obstant això, ja han passat més de 5 anys sense l'aprovació del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals, i Mariola encara no és parc natural. Les promeses del govern valencià s'han incomplit una i altra volta, confirmant que el conseller de Medi Ambient i d'altres responsables polítics menteixen descaradament.
 
Mentre continua la degradació de la serra, l'alcalde d'Alcoi diu que no hi ha cap pressa en declarar Mariola com a parc natural; és més, sembla que està fent tot el possible per retardar la protecció d'aquest espai natural.
¿Quins són els interessos ocults que impedeixen la protecció de Mariola? ¿Aquest retard respon a l'existència d'interessos especulatius i de pressions urbanitzadores? ¿És per això que l'Ajuntament d'Alcoi tanca els ulls davant de les irregularitats urbanístiques en Mariola? ¿Es declararà Mariola com a parc natural quan ja no quede res per a protegir?
 
És evident que cal molta llum per aclarir els punts foscos d'aquesta història. Però el que també està clar és que la llum que necessita Mariola no és la que proposa la Regidoria de Turisme de l'Ajuntament d'Alcoi, que està estudiant un projecte d'il.luminació del barranc del Cint. Una idea que no ens sembla gens lluminosa (a pesar de consumir molts kilowats), ja que comportaria una agressió a l'ecosistema, especialment a la fauna nocturna i crepuscular, a més d'un malbaratament econòmic i energètic.
 
Sembla que encara hi ha qui no ha comprés la diferència entre la ciutat i la muntanya (o entre el dia i la nit).
 
Alcoi, febrer de 2001
 
 

Colla Ecologista "La Carrasca"


 [La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]
 
 


ARTICLE D'OPINIÓ
12/febrer/2001   


IDEES BRILLANTS?

 
Fa un parell de setmanes es va fer pública la proposta d'il·luminar un dels llocs més emblemàtics d'Alcoi, el barranc del Cint, per part de l'ajuntament i de l'Agència Valenciana de Turisme (fent prèviament un estudi d'impacte ambiental), amb la suposada finalitat de potenciar la imatge d'Alcoi.
 
Des de la Colla Ecologista La Carrasca volem manifestar que aquesta il·luminació implica tota una problemàtica al seu voltant, que pensem que no s'ha tingut en compte en un principi. De fa uns anys, han sorgit tota una sèrie de problemes derivats de l'anomenada contaminació lumínica, provocada per l'excés de llum als nuclis urbans. Com a precedents podem citar, com a més destacats, la petició de l'Associació Astronòmica Britànica al Parlament Europeu, l'any 1996, sol·licitant una regulació i legislació dels enllumenats públics, i també, a Catalunya, la proposició no de llei al parlament català elaborada per l'Associació Cel Fosc. Precisament aquesta associació, junt amb altres, reinvindiquen un ús racional de la llum.
 
Davant d'una societat on els nostres polítics defenen cada vegada més l'estalvi energètic i la defensa dels valors naturals i de la biodiversitat (terme molt de moda hui dia), no té cap sentit fomentar una proposta que va en contra dels aspectes abans esmentats. Realment, en una societat on en el dia a dia estem inculcant a les nostres filles i fills uns valors mediambientals (sobretot a l'escola), aquesta idea evidentment no és del tot encertada.
 
El que "a priori" pot ser una cosa insignificant com és il·luminar un paratge, té unes conseqüències més profundes i importants. En primer lloc, es realitzaria una important despesa energètica, a tota vista innecessària; però anem més enllà, perquè tant la fauna com la flora es veurien greument afectades, ja que com s'assenyala en estudis concrets sobre la contaminació lumínica, la vida durant el període nocturn està totalment adaptada a la foscor i és en aquesta foscor on s'estableix un complex joc de predadors i preses, o entre els animals que s'amaguen i els que persegueixen. Per tant, tot un procés evolutiu i d'adaptació al dia-nit perilla, i perillen les condicions d'aquest hàbitat nocturn, fins al punt de desaparéixer i poder-se produir l'extinció d'alguns animals en la zona. Per últim, cal no oblidar les alteracions que es produeixen sobre les rutes migratòries de les aus, ja que les potents llums desorienten aquests animals durant la nit.
 
Aquestes manifestacions podrien semblar exagerades, però ¿realment tenim el dret d'alterar un espai tan emblemàtic i als seus habitants, quan no hi ha cap necessitat? Com ja es podran imaginar, no estem en contra de potenciar el barranc del Cint, al qual tenim en molta estima, per la grandiositat de la seua morfologia i geologia. Precisament aquestes doten al barranc d'un perfil únic, el qual sí que es podria explotar i exportar com a símbol de la ciutat mitjançant cartells, pòsters i rutes d'excursionisme, que feren del paratge una visita obligada per a qualsevol que ens visitara.
 
No voldríem acabar sense recordar que la il·luminació d'un lloc que formarà part d'un futur espai natural protegit, el de Mariola (encara que no se sap quan), estaria en contra de la pròpia normativa del parc.
 
Esperem que l'estudi d'impacte ambiental del projecte desestime aquesta actuació i des de la Colla Ecologista La Carrasca convidem la responsable municipal Amparo Ferrando a recapacitar sobre la seua proposta.
  
[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]