Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi

C/El Camí, s/n (Glorieta)
Apartat de correus 252
03800 Alcoi (País Valencià)


AL·LEGACIONS

10/novembre/1999

Al·legacions al projecte de canalització i urbanització del riu Riquer


1. La nostra associació ha pogut consultar en les dependències de la Gerència de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi el "Projecte de canalització, defensa i urbanització en el riu Barxell. 1a fase. Tram 1: Viaducte de Sant Jordi", en el terme municipal d’Alcoi.

Així mateix, hem rebut la síntesi de l’informe que sobre aquest projecte ha elaborat la Gerència de Medi Ambient.
 
2. Coincidim bàsicament en la posició de la Gerència de Medi Ambient pel que fa a la necessitat de modificar profundament el projecte quant a:
- L’adequació de l’abast i característiques de l’actuació a la problemàtica específica d’inestabilitat existent;

- La minimització de l’alteració sobre el llit del riu, de forma que aquest mantinguera al màxim les seues característiques ecològiques i geomorfològiques;

- La compatibilització de l’actuació amb criteris de sostenibilitat ambiental, tot emfasitzant aspectes com ara la conservació i potenciació del patrimoni arqueològic industrial, la integració urbanística i d’usos i la reducció de les despeses de manteniment.

3. Considerem que el projecte manca d'una autèntica justificació:

3.1. Estabilitat geotècnica dels vessants

L’actuació en el tram 1 (a partir del pont de Maria Cristina fins 235 m. aigües avall) i una zona de 83 m. del tram 4 (en les proximitats de les confluències amb el rierol Benissaidó i el riu Molinar) del projecte, consisteix en un entubament amb volta de formigó, que es pretén justificar basant-se en la necessitat de fer front a un greu problema d’estabilitat geotècnica dels vessants.

Tal com s’exposa en la síntesi de l’informe de la Gerència de Medi Ambient, l’Estudio de riesgos naturales en la ciudad de Alcoy, elaborat l’any 1990 per l’Instituto Tecnológico GeoMinero de España, no detecta cap problema greu d’estabilitat de vessants en l’esmentat tram 1; de fet, recentment s’han construït noves edificacions en la capçalera del vessant (carrer Santa Llúcia), cosa desaconsellada per l’estudi de l’ITGME en cas de vessants amb risc d’esllavissament. En canvi, sí que destaca un procés important d’esllavissament actiu ens els vessants que es troben aigües amunt del pont de Maria Cristina, no afectats per aquest projecte.

Pel que fa a la zona del tram 4 on es pretén entubar el riu, l’estudi de l’ITGME sí que detecta un problema de socavació al peu de vessant, però proposa per a resoldre’l la construcció d’un mur de defensa de gabions, molt més respectuosa amb la morfologia del riu que l’entubament. D'altra banda, l'ITGME considera el mur de gabions (amb un cost molt menor) una solució més apropiada per a la contenció de talussos argilencs que els murs de contenció de formigó, que requereixen l'excavació contra el vessant, la qual cosa pot comprometre la seua estabilitat durant la construcció.

Considerem, per tant, que hi ha una total falta de justificació per a l’entubament dels esmentats trams. És més, ni tan sols en l’apartat de geotècnia del projecte consta la necessitat d’adoptar una solució tan impactant.


3.2. Avingudes

El projecte es justifica també en la necessitat de facilitar un ràpid desguàs en el cas d'avingudes, però no es defineixen ni avaluen exactament els problemes reals, derivats per les avingudes, que es pretén resoldre, ni es concreten quins valors (humans, naturals, culturals, arqueològics...) es vol preservar amb aquesta obra. De fet, en el tram afectat pel projecte no està acreditat en absolut cap risc per a les vides humanes en cas d'avinguda; pel que fa als béns immobles es dóna la paradoxa que el projecte preveu la demolició de les poques edificacions que hipotèticament podrien estar afectades en cas de riuada. El recent Pla Especial davant del Risc d'Inundacions a la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 156/1999 de 17 de setembre del Govern Valencià (DOGV de 29-9-99), no inclou Alcoi en la relació de municipis amb risc d'inundacions, en cap de les categories que estableix: risc alt, mitjà i baix.

D'altra banda, en cas d'avinguda l'augment de la velocitat de desguàs en aquest tram (afegida a la reducció de la infiltració en el llit del riu i en les zones inundables) incrementaria la capacitat destructiva aigües avall del tram canalitzat, amb la qual cosa una intervenció pensada per a evitar un problema inexistent en aquesta zona podria acabar creant un problema real en altres trams del riu.

A més, l'augment de la velocitat de les aigües a causa de la reducció longitudinal del riu i de la nova superfície del llit del riu requereix, com diu el projecte, de corbes d'amortiguació; la definició d'aquestes corbes precisa d'estudis pilot en laboratori els quals, pel que sembla, encara no s'han completat, per la qual cosa el comportament del riu en cas d'avinguda no es coneix suficientment.


3.3. Estabilització dels marges del riu

Pel que fa a l'objectiu declarat d'estabilitzar els marges del riu, considerem —com exposem més endavant—, que hi ha alternatives respectuoses amb l'ecosistema fluvial que poden acomplir les mateixes funcions i que, a més, tenen un cost econòmic molt inferior.

3.4. Justificació urbanística i de millora estètica de la zona.

El projecte insisteix contínuament en una situació d'extrema degradació de la zona on es pretén intervindre, descrivint una situació caòtica (abocadors, edificis sense cap valor, marginalitat...).

Si bé estem d'acord que la situació actual del riu és evidentment millorable, considerem exagerat el diagnòstic que se'n fa amb l'objectiu de justificar una actuació que desvirtuaria el caràcter natural —més o menys degradat— del riu i la seua zona d'influència. La realitat és que no hi ha cap abocador en la zona (i els residus que puguen trobar-se dispersos es podrien retirar fàcilment amb uns costos mínims), que en l'àrea d'actuació hi ha edificis amb un important valor arqueològic industrial i que la qualitat de les aigües ha millorat en els últims temps, la qual cosa ha permés que el riu vaja recuperant gradualment els seus valors naturals.

Els autors del projecte parteixen d'una concepció de la zona afectada com si es tractara d'un espai estrictament urbà, per la qual cosa només són capaços de concebir una millora estètica amb la creació de zones ajardinades artificials. Aquesta posició oblida que moltes d'aquestes actuacions en zones no habitades acaben creant un espai marginal, escassament utilitzat per la població i que es degrada amb el pas del temps. De fet Alcoi ja té certes dificultat amb el manteniment dels seus parcs i ha tingut problemes de vandalisme en els parcs més allunyats (cas, per exemple, de l'ampliació del parc de la Zona Nord).

D'altra banda, amb eixa opció tanquen la porta a la possibilitat de recuperar la vegetació natural de ribera, que comporta un paisatge amb una evident major qualitat i varietat, que tindria un cost de manteniment irrellevant i que permetria la conservació d'un espai natural en el cor de la ciutat, el qual podria complir una important funció cultural i educativa.

Pel que fa als problemes de degradació de les zones del centre d'Alcoi pròximes al riu, entenem que la seua millora res té a veure amb l'actuació sobre el riu, sinó que els seus problemes obeeixen a factors molt més complexos.


4. El projecte careix d'estudi d'impacte ambiental,
ja que el document que du eixe nom i que s'ha exposat en companyia del projecte no pot considerar-se com a tal. Una simple ullada a l'esmentat document és suficient per trobar errades impresentables que demostren la nul.la voluntat de fer una autèntica valoració de l'impacte. Sembla que l'única finalitat d'aquest "estudi" és complir amb el tràmit preceptiu d'acord amb la legislació d'aigües vigent.

Una autèntica valoració d'impacte ambiental hauria de servir per a detectar, avaluar i minimitzar els efectes ambientals negatius d'un projecte, cosa que no sempre és possible amb la incorporació de mesures correctores a posteriori. Per aquesta raó s'ha de contemplar sempre la possibilitat real de desestimar un projecte a causa de la magnitud dels seus impactes negatius.

Si hi haguera hagut una voluntat real d'integrar els aspectes ambientals des de les primeres fases de planificació del projecte, aquest hauria hagut de desestimar, com a mínim, la canalització del riu i l'entubament d'alguns trams, actuacions aquestes que comportarien la irreversible destrucció del riu natural, creant un canal uniforme sense valor ecològic ni estètic, on es perdria la diversitat dins del llit del riu i la connectivitat amb la ribera i les petites planes inundables.

Els rius no són simples infraestructures hidràuliques, sinó que constitueixen a més valuosíssims ecosistemes, tant per la riquesa biològica que sustenten com per la varietat de nínxols ecològics que creen en els llits, riberes i zona humides en estreta relació amb el curs d'aigua. Oblidar aquesta perspectiva ha comportat, sense cap dubte, la pèrdua d'importants valors biològics i ha provocat el desequilibri de sistemes que són altament productius.


5. El projecte palesa un menyspreu absolut pel patrimoni arqueològic industrial,
al qual l'autoanomenat estudi d'impacte ambiental no fa cap referència. Aquest projecte afecta precisament la partida de Tints, característica partida industrial alcoiana configurada per un conjunt d'edificis industrials. Aquests edificis han creat un paisatge industrial vertebrat al llarg del riu Riquer, que forma part de la memòria i el record de la ciutat i que es pot contemplar encara cada dia des de l'inigualable mirador del pont de Sant Jordi.

En aquesta partida està documentada la presència d'indústries del tint des del començament del segle XV, tot i que s'ompli de nous tints a partir del segle XVII, per assolir la seua època de major esplendor en el XIX.

Hi destaquem l'existència del conegut com a Tint de l'Ofici, que va ser el primer tint que es va instal.lar al Riquer en l'any 1400. En 1734 aquest tint es va cedir a la Real Fàbrica de Draps. El projecte de canalització del Riquer preveu l'expropiació i demolició —entre d'altres— d'aquest edifici d'origen industrial.


6. Considerem que existeixen alternatives sostenibles i menys impactants per a millorar l'estat del riu, que compleixen millor que el projecte actual els objectius d'estabilització de les riberes del riu. Per això apostem perquè es duga terme un projecte de restauració de rius i riberes amb tècniques de bioenginyeria

A partir del coneixement de la dinàmica dels rius i dels seus valors mediambientals, es poden establir una sèrie de principis bàsics que s'han de tindre en compte en els projectes de restauració, fent-los extensius a qualsevol altre tipus de projecte o intervenció en els llits fluvials. Es tracta de restaurar, o de no alterar, l'estructura del riu (morfologia, tipus de substrat, condicions hidràuliques del corrent, comunitats biològiques del riu, etc.) i les funcions de cadascun dels components d'eixa estructura, permetent les interrelacions dins el mateix riu i entre aquest i la seua plana d'inundació.

La restauració de rius i riberes per mitjà de l'enginyeria mediambiental o bioenginyeria assoleix l'objectiu del control dels rius, sovint amb un cost menor que l'enginyeria fluvial clàssica, actuant a favor dels processos fluvials i deixant que el riu faça part del treball, respectant els valors mediambientals que aquest representa.

Són diversos els països que duen dècades treballant amb aquestes tècniques. Als Estats Units, per exemple, cada volta és més freqüent en la restauració dels rius el mètode Palmiter, que ha dissenyat i posat en pràctica tècniques senzilles per a estabilitzar les riberes i millorar la capacitat de desguàs dels rius, amb el lema "deixa que el riu faça el treball". Aquest mètode, que ha obtingut un reconeixement oficial i gran difusió pública per a la seua aplicació en nombrosos estats nord-americans, es basa -de manera resumida- en els següents principis:

- Actuar a favor de la natura amb els seus propis mitjans resulta més econòmic i eficaç que actuar en contra seua.

- Cal utilitzar materials naturals sempre que siga possible (ús sistemàtic de la vegetació o d'estructures construïdes amb troncs, branques, pedres soltes de diferents grandàries, etc.).

- S'ha d'intervindre de manera selectiva dins del llit fluvial, afegint o eliminant elements que l'obstrueixen, actuant sempre de manera puntual, on aparega dita obstrucció, però deixant inalterada la resta del llit, evitant així intervencions indiscriminades que uniformitzen les condicions naturals i la incorporació d'elements aliens al llit (obres de ciment, formigó, etc.).

A més de recórrer a eixos elements naturals del llit per a la seua restauració, cas que siga necessari sempre hi ha la possibilitat d'utilitzar sistemes suficientment resistents a la força del corrent, però que permitisquen una posterior recolonització o recobriment per la vegetació (geotèxtils, gavions, etc.) a fi que aquesta complete el seu efecte estabilitzador i subministre, entre d'altres funcions, ombra a les aigües i aport de matèria orgànica al llit fluvial, a més de servir de refugi a nombroses espècies.

La incorporació d'elements naturals comporta un benefici afegit sobre el funcionament ecològic del riu i la seua millora estètica, aspectes difícils d'avaluar monetàriament. Cal tindre en compte també l'absència de costos addicionals de manteniment, que en obres d'enginyeria hidràulica tradicional poden superar el cost del projecte inicial.

És especialment important que una restauració siga autosostenible en el temps, és a dir, que després de la fase de construcció i el manteniment necessari durant els primers anys, les funcions ecològiques es mantinguen sense contínua intervenció humana. Amb eixa finalitat, és important comptar amb la perspectiva temporal de la restauració en el seu disseny i execució, així com aconseguir que l'impacte inicial desaparega.


7. En els darrers anys, la intensificació de la crisi ambiental i una major conscienciació social, han propiciat que la població exigisca dels poders públics una major integració dels criteris ambientals en la seua gestió.
En el cas d'Alcoi, una mostra d'aquesta voluntat s'ha traduït en l'adhesió de l'Ajuntament a la Carta d'Aalborg, decisió que es va prendre a la darreria de 1997 per unanimitat de tots els grups polítics municipals. Atenent a aquesta decisió, la sostenibilitat ambiental ha de ser una de les prioritats de la nostra política municipal.

Al nostre entendre, aquesta aposta per la sostenibilitat ambiental és incompatible amb el projecte de canalització del riu d'Alcoi, basat en uns mètodes d'enginyeria hidràulica desfasats, que parteixen d'una perspectiva excessivament simplificada del que són els rius i que cada volta susciten un rebuig més gran.


8. Segons l'article 102.1 de la Llei 13/1995, de 18 de maig, de contractes de les administracions públiques, aquestes poden modificar els contractes tant per raons d'interés públic com per necessitats noves o causes imprevistes.
És evident que l'interés públic justifica a bastament la modificació de l'obra en aquest cas i que la preservació del medi ambient és una necessitat actual amb què l'Ajuntament d'Alcoi s'ha compromés mitjançant la subscripció de la Carta d'Aalborg. No podem oblidar tampoc que el projecte ignora totalment l'existència, el valor i les possibilitats del patrimoni arqueològic industrial de la zona.

Si no s'aconsegueix una modificació substancial del projecte que evite els impactes negatius a què hem fet referència en aquest escrit, pensem que sempre serà millor desistir de l'execució de les obres d'acord amb les previsions de l'esmentada Llei 13/95 (arts. 112.c, 150, 152, etc.), abans de permetre la destrucció d'una part importantíssima del nostre patrimoni natural i cultural, que en absolut es veuria compensada per la utilitat més que dubtosa del projecte.


D E M A N E :

1. Que es done trasllat al Ministeri de Medi Ambient i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer del que hem exposat en aquest escrit.
2. Que es duguen a terme totes les actuacions possibles per tal de modificar de manera substancial el "Projecte de canalització, defensa i urbanització en el riu Barxell. 1a fase. Tram 1: Viaducte de Sant Jordi" en el sentit que apuntem o, cas que això no siga possible, que es renuncie a la seua execució.

[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]