Colla Ecologista La Carrasca d'Alcoi

C/El Camí, s/n (Glorieta)
Apartat de correus 252
03800 Alcoi (País Valencià)

     

 
Visita guiada
a l'albufera
de Gaianes

diumenge 2 d'abril de 2017


Albufera de Gaianes


Organitzen:


Colla Senderista IES   Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi

        

L'albufera de Gaianes és una antiga llacuna dessecada que va renàixer amb les pluges de finals de 2004 i que s'està restaurant.
 
Funciona com a llacuna temporal, la qual cosa fa possible la presència d'interessants comunitats d'espècies de fauna i flora efímeres, adaptades, en tot cas, al cicle d'inundació i dessecació.
 
Per a explicar-nos els diversos aspectes relacionats amb aquest espai, ens acompanyaran en la visita una bona colla d'amics i companys: els biòlegs Toni Barceló i Carles Mansanet, Àlvar Seguí (coordinador del Projecte Canyet i gran coneixedor de la nostra fauna), Pep Cantó (ornitòleg) i Rafa Enguix (llicenciat en geografia i història).

Els punts d'eixida són:
  • 9.00 h, a la plaça d'Al-Azraq d'Alcoi (davant de l'edifici dels jutjats);
     
  • 9.30 h, a l'aparcament de l'IES Serra Mariola de Muro
Des d'aquestos llocs eixirem junts i podem compartir vehicles i guiar a qui no conega l'accés. Recomanem que porteu prismàtics i càmera fotogràfica.
 
La participació en aquesta visita és lliure i no cal fer cap inscripció.
 
Vos esperem!Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi

[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]       


Dia Mundial de les Zones Humides

El Dia Mundial de les Zones Humides se celebra el 2  de febrer, data en què es va signar en 1971 el Conveni sobre les Zones Humides, a la vora del mar Caspi, a la ciutat iraniana de Ramsar. Un dels principals èxits del Conveni Ramsar ha sigut la creació de la llista de zones humides d'importància internacional, que està composta per 2.245 zones humides de 169 països amb una superfície de 215.029.188 hectàrees.

L'Estat espanyol es va adherir al Conveni l'any 1982 i fins ara ha incorporat a la Llista de Zones Humides d'Importància Internacional 74 zones humides (303.090 hectàrees), de les quals hi ha 6 al País Valencià: l'albufera de València, el Fondo d'Elx, les llacunes de la Mata i Torrevella, les salines de Santa Pola, el Prat de Cabanes-Torreblanca i la marjal de Pego-Oliva.
 
Tot i la protecció legal de les zones humides, la seua situació és molt preocupant: en les últimes dècades ha desaparegut el 60% de les zones humides de l'Estat espanyol, a causa de dessecacions i ocupacions produïdes per l'activitat agrícola, l'extracció d'aigües fluvials i subterrànies, els abocaments d'aigües contaminades i residus, i la construcció d'infraestructures de transport i urbanitzacions en els seus marges.
 
Es troben especialment afectades les zones humides costaneres, però també les zones humides interiors estan molt alterades, principalment pels cultius. Una altra amenaça greu és la mala regulació hídrica, ja que quasi un 10% de les zones humides depenen d'aqüífers sobreexplotats.
 
Actualment una part molt important de les espècies de fauna que es troben en perill d'extinció depenen de les zones humides. És el cas, per exemple, del fartet i el samaruc, peixos que depenen quasi exclusivament de llacunes i marenys del País Valencià (el fartet també es troba en alguns llocs de Catalunya).

DIUMENGE 5 DE FEBRER DE 2017
Visita guiada a l'albufera de Gaianes
 
Per sumar-nos a la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides i reivindicar la importància de la seua conservació, hem organitzat (conjuntament amb la Colla Senderista IES) una visita a la zona humida que tenim més a prop, l'albufera de Gaianes.
 
L'albufera de Gaianes és una antiga llacuna dessecada que va renàixer amb les pluges de finals de 2004 i que s'està restaurant. Funciona com a llacuna temporal, la qual cosa fa possible la presència d'interessants comunitats d'espècies de fauna i flora efímeres, adaptades, en tot cas, al cicle d'inundació i dessecació.
 
Per a explicar-nos els diversos aspectes relacionats amb aquest espai,  ens acompanyaran en la visita una bona colla d'amics i companys: Hipòlit Cerdà (tècnic de salut ambiental i coneixedor de la història de l'albufera), els biòlegs Toni Barceló i Carles Mansanet, Àlvar Seguí (coordinador del Projecte Canyet i gran coneixedor de la nostra fauna), Pep Cantó (ornitòleg) i Rafa Enguix (llicenciat en geografia i història).

Els punts d'eixida són:
  • 9.00 h, a la plaça d'Al-Azraq d'Alcoi (davant dels jutjats);
     
  • 9.30 h, a l'aparcament de l'IES Serra Mariola de Muro
Des d'aquestos llocs eixirem junts i podem compartir vehicles i guiar a qui no conega l'accés.

Recomanem que porteu prismàtics i càmera fotogràfica.
 
Vos esperem!
Organitzen:
Colla Senderista IES
Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'AlcoiColla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi

[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]