Colla Ecologista La Carrasca d'Alcoi

C/El Camí, s/n (Glorieta)
Apartat de correus 252
03800 Alcoi (País Valencià)PROGRAMA DE
LES JORNADESVídeo de les jornades sobre
"Destrosses ambientals i polítiques de fets consumats"
Alcoi, novembre de 2014
Realització i muntatge: Jordi Arques
http://facebook.com/JesOrquadi

Enregistrament: Pau Martinez Ferre i Jordi Arques

Aquesta obra està subjecta a una llicència de
Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
COMUNICAT DE PREMSA

27/novembre/2014
Continuen les jornades sobre "Destrosses ambientals i polítiques de fets consumats" amb dos noves conferències

Els actes, oberts al públic, tindran lloc demà divendres de vesprada al Club UNESCO d'Alcoi


Demà divendres continuaran a Alcoi les jornades sobre "Destrosses ambientals i polítiques de fets consumats", organitzades per la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció, amb dos conferències que tindran lloc a les 19:30 i a les 20:15 h al Club UNESCO (C/Cid, 12). L'entrada a aquestos actes és lliure i, tot i la especialització dels ponents, està dirigida al públic en general.

La primera conferència estarà a càrrec de la llicenciada en dret i tècnica en dret ambiental Belén López Precioso i durà com a títol " Jurisprudència europea sobre l'avaluació de les repercussions de plans, programes i projectes sobre la Xarxa Natura 2000". Justament aquest tema és de plena actualitat, ja que el Govern valencià ha aprovat fa pocs dies les normes de gestió de les Zones d'Especial Conservació i de les Zones d'Especial Protecció per a les Aus, que constitueixen la Xarxa europea Natura 2000.

El col·lectiu ecologista considera que pot ser una bona oportunitat per a entendre com afecta aquesta normativa ambiental europea al conjunt protegit format per les serres de Mariola i del Carrascal de la Font Roja, on la empresa La Española pretén construir un polígon industrial que La Carrasca-Ecologistes en Acció qualifica d'il·legal, raó per la qual la impugnarà en els tribunals.

Una correcta avaluació de l'impacte ambiental d'aquest projecte hauria d'haver aprofitat per a evitar una actuació que  —com pots altres projectes absurds—  pot acabar sent il·legalitzada per futures sentències, amb els greus problemes de tot tipus que això comportarà. Lamentablement, la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient s'ha plegat als interessos particulars, fins i tot forçant la legislació per tal de donar ales a l'elecció de la pitjor de les ubicacions possibles.

El següent conferenciant serà Fernando Gaja i Díaz, arquitecte i professor d'urbanisme a la Universitat Politècnica de València, que reflexionarà sobre "Què fer amb els projectes urbanístics fallits (o il·legals)?".

Una de les conseqüències de l'esclat de la bombolla constructora, generada per un desproporcionat creixement del sector immobiliari, és l'abandonament d'una gran quantitat d'obres i l'existència de milers d'hectàrees de sòls urbanitzats vacants: terrenys on les obres d'urbanització s'han completat, però que no han sigut edificats (ni es preveu que ho siguen, almenys durant molts anys). Així, ens trobem  —amb paraules de Fernando Gaja—  amb urbanitzacions buides , "ciutats fantasma" sense a penes edificació, on els pocs residents habiten deserts urbanitzats, marcats per fanals I parcel·les desocupades. Aquestos sòls urbanitzats però a penes ocupats, s'han convertit en una càrrega financera, una sagnia per als ajuntament en els termes dels quals es troben. Com que no hi ha activitat, ni edificació, els ingressos fiscals d'aquestes zones són escassos, mentre els costos de manteniment i de presetació dels serveis públics obligatoris els superen àmpliamen. Uns espais que presenten un balanç fiscal insostenible per als municipis on s'ubiquen. En els seus treballs recents, Gaja reflexiona sobre com reparar aquesta situació, per a la qual cosa apunta diverses estratègies.

Una d'aquestes actuacions fallides la podem trobar, sense anar més lluny, a Alcoi. És el cas de la urbanització de Serelles, que a més d'haver fet fallida econòmica ha sigut declarada parcialment il·legal, la qual cosa obliga a dur a terme una costosa remodelació per tal de recuperar els barrancs i les vies pecuàries que travessen aquest espai. Els ecologistes veuen aquesta remodelació com a una oportunitat per a plantejar la possible desurbanització de bona part dels terrenys transformats.

 
[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]

 

       


COMUNICAT DE PREMSA

3/novembre/2014
La Carrasca-Ecologistes en Acció  organitza unes jornades
sobre "Destrosses ambientals i polítiques de fets consumats"
Els ecologistes no volen que es repetisca a la Canal el que ha passat amb la Rosaleda i Serelles


La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha organitzat unes jornades sobre "Destrosses ambientals i polítiques de fets consumats", que tindran lloc a Alcoi en aquest mes de novembre i que comptaran amb destacats especialistes en els àmbits del dret i de l'urbanisme.

La finalitat d'aquestes jornades és reflexionar i buscar mecanismes preventius per impedir que es duguen a terme actuacions urbanístiques irracionals que, després de llargs processos judicials, acaben declarant-se il·legals.

A pesar que són moltes les normes que teòricament protegeixen el medi ambient, aquestes normes són sovint vulnerades pels mateixos organismes que haurien de garantir-ne el compliment. A això cal afegir uns tribunals de justícia que, per una banda, són reticents a paralitzar cautelarment els projectes urbanístics denunciats i, per l'altra, són exasperadament lents, de manera que, quan arriben les sentències, és difícil i molt costós reparar les destrosses.

Per a La Carrasca-Ecologistes en Acció cal evitar que es repetisca a la Canal el mateix que ha ocorregut en altres actuacions executades a la ciutat, com ara la destrucció de la zona verda de la Rosaleda o la urbanització de Serelles. El grup ecologista considera que el projecte Alcoinnova, promogut per La Española, és clarament il·legal i expressa la seua preocupació davant la possibilitat que s'ocasionen danys ambientals i econòmics de molt difícil o impossible reparació si els tribunals no acorden una paralització cautelar de les obres de transformació dels terrenys.

El pròxim divendres, 7 de novembre (a les 20 h, en el Club UNESCO), tindrà lloc la primera conferència de les jornades, que estarà a càrrec de José María Trillo-Figueroa, advocat i membre d'Ecologistes en Acció. Aquest lletrat ha dirigit —i guanyat— el litigi interposat per Ecologistes en Acció contra el complex turístic Marina Isla de Valdecañas (a Extremadura). Aquest gran projecte urbanístic, amb importants paral·lelismes amb el de La Española, va ser declarat d'interés regional pel Govern d'Extremadura, que va obviar que els terrenys elegits formaven part d'un LIC (Lloc d'Importància Comunitària) i una ZEPA (Zona d'Especial Protecció per a les Aus). El Tribunal Superior de Justícia extremeny i el Tribunal Suprem han donat la raó als ecologistes i han confirmat la il·legalitat de l'actuació, però aquestes sentències arriben quan l'illa ja s'ha urbanitzat i l'empresa  urbanitzadora ha fet fallida.

El diumenge 9 de novembre tindrà lloc una excursió guiada per a conéixer sobre el terreny les actuacions urbanístiques de la Rosaleda i Serelles i comprovar les dificultats que comporta la recuperació dels espais afectats; també es visitarà la zona de la Canal, on les destrosses encara es poden aturar. L'eixida serà a les 8:30 h des de la Rosaleda.

Per finalitzar, el divendres 28 de novembre tindran lloc dos conferències més. La primera, a les 19:30 h, estarà a càrrec de Belén López Precioso, llicenciada en dret i tècnica en dret ambiental, que aprofundirà en la jurisprudència europea sobre l'avaluació de les repercussions de plans, programes i projectes sobre la Xarxa Natura 2000.

A continuació, a les 20:15 h, tindrà lloc la conferència de Fernando Gaja i Díaz, doctor en arquitectura i professor titular d'urbanística i ordenació del territori en el Departament d'Urbanisme de la Universitat Politècnica de València, que reflexionarà sobre què fer amb els projectes urbanístics fallits o il·legals.

 
[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]