Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi
C/El Camí, s/n (Glorieta)
Apartat de correus 252
03800 Alcoi (País Valencià)


Tríptic "És l'hora del tren. Per la millora de la línia Alcoi-Xàtiva-València"
TRÍPTIC
"ÉS L'HORA DEL TREN.
PER LA MILLORA DE LA LÍNIA
ALCOI-XÀTIVA-VALÈNCIA
COMUNICAT DE PREMSA

23/febrer/2017
La Carrasca-Ecologistes en Acció demana més compromís del Govern valencià amb el tren Alcoi-València
  • Els ecologistes veuen un primer pas que el Consell es reunisca amb els alcaldes per a reivindicar la millora del nostre tren
       
  • Recorden que el protocol firmat pel Ministeri de Foment i la Generalitat assignava a cada administració la responsabilitat d'adequar una part de la línia ferroviària


És l'hora del tren! Per la millora de la línia Alcoi-Xàtiva-ValènciaLa Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi considera molt positiu que la situació de la línia ferroviària Alcoi-València i la necessitat de la seua millora guanyen un espai en l'agenda política valenciana. La reunió per a parlar d'aquesta qüestió, que va tindre lloc la setmana passada entre la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori i els alcaldes d'Alcoi, Ontinyent i Xàtiva, podria ser un primer pas cap al reconeixement de la importància d'aquesta línia per a les comarques centrals valencianes.

El deteriorament del servei ferroviari entre Alcoi i Xàtiva és una conseqüència clara de la política de transport i infraestructures que han seguit els successius governs espanyols en els últims decennis, tant en temps de bonança econòmica com de crisi. Mentre els trens regionals, necessaris per a vertebrar el territori, s'han abandonat a la seua sort, s'han dilapidat quantitats ingents de fons públics en infraestructures de transport que no tenien la més mínima rendibilitat econòmica ni social, sense parlar ja dels seus problemes des del punt de vista ambiental o territorial.

El protocol que es va firmar l'any 2009 per José Blanco, com a ministre de Foment, i Francisco Camps, com a president de la Generalitat Valenciana, marca un camí cap a l'adequació de la línia i el posterior traspàs de la seua gestió al Govern valencià. La inversió necessària, uns 65 milions d'euros, és una quantitat ridícula si es compara amb el cost de les grans obres públiques: és, per exemple, el que costa construir només 3,6 km de línia d'AVE.

A pesar d'això, ni l'Estat ni la Generalitat han complit fins ara la part que els correspon segons el protocol: el Ministeri hauria d'haver fet les obres d'adequació de 48 km del traçat, mentre que el Govern valencià hauria d'haver reformat un tram de 15,5 km que inclou la variant de Benigànim.

El grup ecologista alerta del perill de continuar amb la dinàmica de passar-se la pilota d'una administració a l'altra, mentre el tren va deteriorant-se: "La millora de la línia l'han d'assumir tant l'administració central com la valenciana, cadascú la part que li pertoca; i per a això han de fixar un calendari d'actuacions i habilitar les partides pressupostàries necessàries".

La Carrasca-Ecologistes en Acció destaca que el tren té un gran futur si es millora la línia i s'ofereix un servei digne: "és un mitjà de transport amb poc impacte ambiental, molt més còmode, segur i accessible que el transport per carretera, eficient energèticament, que pot permetre el transport de mercaderies i que connecta les nostres comarques. Cal seguir l'exemple d'altres països del nostre entorn, que planifiquen el transport d'una manera més intel·ligent i utilitzant els recursos amb sentit comú".


Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi

[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]Programa d'activitats "És hora del tren"ORGANITZA:
Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi


Amb la col·laboració del

Departament de Medi Ambient

de l'Ajuntament d'Alcoi


Del 2 de novembre al 3 de desembre
al Mercat de Sant Roc (C/Espronceda, 2 - Alcoi)
 
Exposició: "30 anys de reivindicacions i de promeses incomplides"
 
Exposició de la Plataforma "Salvem el Tren" que recull fotografies, realitzades per periodistes gràfics i per membres de la Plataforma, de les mobilitzacions dutes a terme en les últimes dècades en defensa del tren Alcoi-Xàtiva-València.

Col·labora: Mercat de Sant Roc


 
  
Diumenge 13 de novembre
Excursió amb el tren: de l'abaixador d'Alboi/Genovés a l'estació de Xàtiva
 
Recorregut de menys de 12 km, sense dificultat, que ens portarà per l'Estret de les Aigües, pas natural del riu Albaida entre la Costera i la Vall d'Albaida. Caminarem per la xopada d'Alboi, el sender de la Cova negra, l'àrea recreativa de la Casa de la Llum, l'aqueducte de les Arcaetes... fins arribar a Xàtiva (hi ha la possibilitat d'acurtar el trajecte tornant de nou a Alboi).

Cal dur esmorzar (i, qui vulga tornar més tard, amb el tren de les 14.48 o amb els posteriors, dinar).
Cadascú ha d'adquirir el seu bitllet de tren (ix millor de preu si es compra bitllet d'anada-tornada d'Alcoi a Xàtiva). No cal inscripció prèvia.

Eixida: estació de tren d'Alcoi, 8.45 h (arribada a Alboi: 10 h)
Tornada des de Xàtiva: 13.35 h (arribada a Alcoi a les 14.57 h). Si algú vol tornar més tard, ixen trens de Xàtiva a les 14.48, a les 17.58 i a les 21.03). 
Divendres 2 de desembre, 20 h
al Centre Ovidi Montllor (C/Vistabella, 8 - Alcoi)
 
 
Xarrada: El tren
Alcoi- Xàtiva-València: assignatura pendent

 
a càrrec de Vicent Torres
 
Vicent Torres és doctor en economia amb una tesi doctoral sobre Polítiques de Transport i especialista en Plans de Mobilitat Urbana Sostenible. Va ser professor d'Urbanisme a la Univeristat Politècnica de València. Dirigí l'estudi sobre la Mobilitat Urbana a Alcoi (2000), dins dels treballs de l'Agenda 21. Ha sigut portaveu de la Plataforma de Defensa del Ferrocarril del PV, per a la qual va redactar una proposta "Per un Pla Director de Ferrocarrils per al País Valencià" (2002).

Col·labora: Centre Ovidi Montllor

Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi

[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]

COMUNICAT DE PREMSA

13/novembre/2016
Reinvidiquen el tren també per a l'ús excursionista
  • Desenes de persones participen en una excursió entre el Genovés i Xàtiva, utilitzant el tren com a mitjà d'aproximació
       
  • L'activitat forma part de la campanya "És l'hora del tren!", que reclama a les administracions valenciana i espanyola que complisquen el protocol que van firmar l'any 2009 i executen les obres necessàries per a la millora de la línia Alcoi-Xàtiva-València


Caminant per la xopada d'AlboiUnes 30 persones han participat aquest diumenge en l'excursió amb el tren entre les poblacions del Genovés i Xàtiva, organitzada per la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció. Els participants s'han desplaçat amb el tren fins el punt d'eixida, a l'abaixador del Genovés, per a dirigir-se per la xopada d'Alboi al riu Albaida, seguint-lo aigües amunt fins a l'assut de Bellús i al naixement del mateix nom.

Després han seguit el riu cap a Xàtiva i, a més de gaudir de la vegetació de ribera i de muntanya que voregen el camí, han pogut conéixer altres elements patrimonials remarcables: la conducció medieval d'aigua des del naixement de Bellús fins a Xàtiva, l'important jaciment arqueològic de la Cova Negra, el molí Guarner, l'antiga central elèctrica de la Casa de la Llum i l'aqueducte de les Arcaetes.

Amb aquesta activitat, a més de promoure l'ús del tren, s'ha volgut reivindicar la importància que també té aquest mitjà per a l'ús excursionista, ja que permet l'aproximació als punts d'eixida i d'arribada de nombroses excursions per les nostres comarques, sense haver d'utilitzar els vehicles particulars.

Aqüeducte de Les Arcaetes (Xàtiva)Aquesta excursió és part de la campanya "És l'hora del tren!" amb la qual La Carrasca-Ecologistes en Acció reclama a les administracions valenciana i espanyola que complisquen el protocol que van firmar l'any 2009 i executen les obres necessàries per a la millora de la línia Alcoi-Xàtiva-València.

Recordem que el protocol firmat pel Ministeri de Foment i la Generalitat Valenciana reconeix que la nostra línia ferroviària és un element bàsic de comunicació de les comarques centrals valencianes i que cal modernitzar-la i potenciar-la, millorant els servicis que ofereix i incrementant la seua velocitat i freqüència.

Dins de la campanya "És l'hora del tren!" també es pot visitar al Mercat de Sant Roc l'exposició "30 anys de reivindicacions i de promeses incomplides", de la Plataforma "Salvem el Tren", que recull fotografies, realitzades per periodistes gràfics i per membres de la Plataforma, de les mobilitzacions dutes a terme en les últimes dècades en defensa del tren Alcoi-Xàtiva-València.

Així mateix, el divendres 2 de desembre tindrà lloc una conferència titulada "El tren Alcoi- Xàtiva-València: assignatura pendent", que estarà a càrrec de Vicent Torres, que es va doctorar en economia amb una tesi sobre polítiques de transport i és especialista en Plans de Mobilitat Urbana Sostenible. Cal destacar que va dirigir l'Estudi sobre la Mobilitat Urbana a Alcoi, realitzat l'any 2000, dins dels treballs de l'Agenda 21, i que ha sigut portaveu de la Plataforma de Defensa del Ferrocarril del País Valencià.

També s'ha editat un tríptic informatiu sobre els avantatges ambientals i socials del tren convencional respecte a altres mitjans de transport. En els pròxims mesos es preveu organitzar altres excursions amb el tren a altres paratges del Comtat i de la Vall d'Albaida.


Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi

[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]