Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi
C/El Camí, s/n (Glorieta)
Apartat de correus 252
03800 Alcoi (País Valencià)


Bloc de la Plataforma Tanquem Cofrents
PLATAFORMA
TANQUEM COFRENTSNuclear no, gràcies (japonés)INFORMACIÓ SOBRE FUKUSHIMA EN LA WEB D'ECOLOGISTES EN ACCIÓ

Aniversari de Fukushima
ACTES 1r ANIVERSARI
ACCIDENT DE FUKUSHIMA
COMUNICAT DE PREMSA

10/març/2016
5 anys després de Fukushima, els ecologistes demanen el tancament de les centrals nuclears
La Carrasca-Ecologistes en Acció ha organitzat la projecció d’un documental sobre l’accident nuclear i un col·loqui


 L’11 de març farà cinc anys de l'accident de la central nuclear de Fukushima-Daiichi. Un terratrèmol seguit d'un tsunami va destrossar els sistemes de refrigeració i d'alimentació elèctrica de les centrals; com a conseqüència es van produir tres grans explosions d'hidrogen en els reactors 1, 2 i 3, i un incendi en la piscina del reactor número 4. Tot i el temps transcorregut, la situació segueix sense controlar-se i l’alt nivell de radioactivitat encara no permet entrar als reactors, que estan fosos totalment o parcialment. A pesar que des de l’accident s’ha tractat de minimitzar-ne la importància, la seua gravetat és comparable a la de Txernòbil (les fugues radioactives de Fukushima ja sumen aproximadament el 40% del que es va fugar a la central soviètica). I això en un país que és una potència tecnològica de primer ordre.

5 anys de l'accident nuclear de FukushimaEl núvol radioactiu va contaminar la terra i els aliments, fins i tot la llet materna. Els nivells de dosis en els aliments van multiplicar per cinc els autoritzats; la “solució” per a poder alimentar la població japonesa ha sigut multiplicar per cinc els nivells de radioactivitat permesos en els aliments.

A hores d’ara, desenes de milers de persones que van ser evacuades no han pogut tornar encara a les seues cases i les que ja ho han fet han de viure sotmeses a uns nivells de radioactivitat massa alts, pròxims als que han de suportar els treballadors de la indústria nuclear.

Les incidències de la radioactivitat sobre la mortalitat i la salut dels habitants de la zona es veuran en tota la seua intensitat en un parell de dècades. De moment, els casos de càncers de tiroide en els més de 300.000 xiquets de la prefectura de Fukushima s'han multiplicat per una xifra que oscil·la entre 15 i 50, segons diferents càlculs.

Pel que fa a les instal·lacions, segurament no serà possible desmantellar de manera ordenada els reactors accidentats i tot apunta que s’hauran de construir, com a Txernòbil, sarcòfags per a tractar d’aïllar-los i clausurar per a sempre la zona. Però per a poder fer els treballs necessaris, encara caldrà esperar dècades.

En aquestos cinc anys, el principal problema ha sigut lluitar contra la fuga constant d’enormes quantitats d'aigua radioactiva al mar. La contaminació radioactiva del llit marí i dels peixos i altres espècies marines és un fet sense precedents. Al llarg del temps aniran coneixent-se els efectes d'aquesta contaminació. Per al Japó la situació està resultant extremadament traumàtica, ja que és un país bolcat cap a la pesca i on el consum d'algues és molt comú.

Segons un estudi de dos universitats japoneses, els costos econòmics de l'accident superen ja els 80.000 milions d'euros, quasi el doble del que calculava el Govern japonés en els primers mesos. Com sempre passa amb la indústria nuclear, les indemnitzacions que paguen els propietaris de les centrals són irrisòries, de manera que és la població, mitjançant el Govern japonés, qui ha de fer-se càrrec de la pràctica totalitat dels gastos.

Fukushima ha vingut a recordar-nos que l’energia nuclear és molt perillosa i que els accidents greus són molt més probables del que ens han volgut fer creure, i que les seues conseqüències són catastròfiques.

Mentrestant, a l’Estat espanyol el Consell de Seguretat Nuclear (l’organisme públic regulador de la seguretat nuclear) encara s'està plantejant la reobertura de la central de Garoña, idèntica al reactor número 1 de Fukushima, i que va començar a funcionar en el mateix any, 1971. També, més a prop (a uns 80 km d’Alcoi), continua funcionant la central nuclear de Cofrents, molt semblant al reactor 3 de Fukushima, amb un disseny que la fa especialment vulnerable a accidents amb un origen extern a la instal·lació (terratrèmols, possibles atemptats, accidents d’aviació…).

Amb posterioritat a l’accident de Fukushima els reactors nuclears europeus van haver de sotmetre’s a unes proves de resistència, amb la finalitat d’analitzar la seua resposta davant de diferents supòsits que amenacen la seua seguretat. A l’Estat espanyol, les proves efectuades van ser incompletes i es van dur a terme amb un nivell baix d’exigència, per la qual cosa no es pot dir que les centrals nuclears espanyoles estiguen preparades per a reaccionar bé davant de successos semblants al que va ocórrer a Fukushima.

Els grups ecologistes exigeixen, per tant, el tancament de les centrals nuclears de l’Estat espanyol, que és cada volta més urgent a causa de l’envelliment de les seues instal·lacions, que són una amenaça permanent contra la nostra salut i seguretat.

El pròxim divendres 11 de març, a les 19 h, tindrà lloc un acte a l’Ateneu Cultural "El Panical" (C/ Forn del Vidre, 4 - Alcoi), que consistirà en la projecció d’un reportatge titulat "Fukushima. Una història nuclear" i un col·loqui posterior. L’acte l’organitzen l’Ateneu Cultural "El Panical" i la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció.


Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi

[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]


COMUNICAT DE PREMSA

11/març/2012
Un any després de l'accident de Fukushima, els ecologistes demanen a Alcoi el tancament de les centrals nuclears
Un centenar de persones han participat aquest matí en la concentració antinuclear convocada per La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi


Aquest matí ha tingut lloc a la plaça de la "Rosaleda", a Alcoi, una concentració antinuclear amb motiu del primer aniversari del terrible accident nuclear de Fukushima, al Japó, que va ocasionar el segon escapament radioactiu més greu de tots els temps, després del que va originar l'accident de Txernòbil, el 26 d'abril de 1986.

En l'acte,convocat per la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi, ha participat un centenar de persones que han pintat dues pancartes i han distribuït informació contra l'energia nuclear i a favor de les energies renovables, l'estalvi i l'ús raonable de l'energia. En les pancartes es podia llegir: "Viure sense nuclears, Fukushima mai més" i "Consumir menys, viure millor".

Les persones participants, també han fet un simulacre d'emergència nuclear i han format un text amb grans lletres que deia "Fukushima mai més".

Després de la lectura d'un manifest, s'ha guardat un minut de silenci en memòria de les víctimes.
Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi

[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]

Manifest llegit en la concentració antinuclear celebrada a Alcoi
amb motiu del primer aniversari de l'accident nuclear de Fukushima


Hui, 11 de març de 2012, es compleix un any de l’accident de Fukushima-Daiichi, al Japó, un terrible accident nuclear que va ocasionar la segona fuga radioactiva més greu de tots els temps. Un accident només superat pel que es va produir a Txernòbil, en l’antiga Unió Soviètica, el 26 d’abril de 1986. En concret, segons estudis realitzats per diverses universitats i instituts d’investigació, a Fukushima es va escapar més del 20% de la radioactividad que es va expulsar a Txernòbil.

Ara mateix, quasi tots els reactors nuclears de Japó estan aturats, sense que això haja causat cap col·lapse al país. Però el mal ja està fet: milers de persones van rebre grans dosis radioactives, amb conseqüències sobre la seua salut que no començarem a conéixer fins a d’ací 10 o 20 anys. El que sí que se sap ja és que els vents van escampar pel territori prou radioactivitat com per a sotmetre els habitants de zones a més de 50 km de Fukushima a dosis superiors a les que es permeten per al personal exposat professionalment.

La contaminació s’ha detectat ja en aliments com l’arròs, els espinacs, la carn, les algues i el peix. En el cas d’aquests dos últims, la contaminació procedeix dels vessaments accidentals i controlats de milers de tones d’aigua radioactiva. Els efectes d’aquests vessaments són desconeguts, ja que mai abans s’havia produït una contaminació del mar tan intensa.

Tot i que els efectes sobre la salut no es coneixeran mai detalladament, sí que s’han fet càlculs sobre el cost econòmic de l’accident, que supera ja els 50.000 milions d'euros; en qualsevol cas, siga el que siga, serà un cost que assumirà l'estat japonés  –o siga, la societat japonesa–,  i no la companyia elèctrica propietària.

En contra del que van proclamar els "experts" després de produir-se l’accident, que van declarar que la situació estaria sota control en pocs dies, s’ha tardat quasi un any en estabilitzar, suposadament, els reactors. No obstant haver proclamat que la situació estava controlada, un any després de l’accident encara s’observen augments de temperatura en el reactor 1, el més danyat.

I és que, com passa sovint amb la indústria nuclear, el secretisme i les mentides han sigut constants des de l’inici de la catàstrofe, tant per part de la companyia propietària dels reactors, TEPCO, com per part de les autoritats japoneses: van tardar més d’un mes a reconéixer que l’accident tenia nivell 7, el màxim, a l’Escala Internacional de Successos Nuclears (INES); van negar l’evidència que els reactors 1, 2 i 3 s’havien fos parcialment o totalment, amb la consegüent expulsió de substàncies radioactives pesades de llarga vida i la dificultat addicional que això suposa en el control dels reactors; van negar també l’evidència que els reactors ja havien patit danys amb el terratrèmol, i no només amb el tsunami; van tardar a refrigerar els reactors més de 20 hores i van permetre que milers de persones reberen grans dosis radioactives perquè van endarrerir l’evacuació de zones molt contaminades més de dues setmanes.

Per si algu encara no havia aprés la lliçó, l’accident de Fukushima ha evidenciat que la seguretat total de les centrals nuclears és només una il·lusió i que ni tan sols és possible garantir-la en un país com el Japó, que és una potència tecnològica de primer ordre.

L'única eixida a aquesta irracionalitat és aturar les centrals nuclears, la qual cosa no solament és possible, econòmicament i tècnicament, sinó que també és necessària per a la societat i la natura.

A més, allargar la vida de les centrals nuclears com ho està fent el Govern espanyol, és un risc inassumible que posa els beneficis econòmics de les grans companyies elèctriques per davant del medi ambient i de  la salut de les persones, incloses les generacions futures.

Per tant, reclamem del Govern que seguisca el camí d’altres països (com Alemanya, Bèlgica, Suïssa, Itàlia, Japó, etc.) i fixe un calendari de tancament escalonat i a curt termini de totes les centrals nuclears de l’Estat espanyol, començant per la central de Garoña, a Burgos, bessona de Fukushima, que no hauria de seguir funcionant ni un dia més.

També, i molt pròxima a nosaltres, a només 80 quilòmetres, està la central nuclear de Cofrents; aquesta central, també amb molts anys de funcionament, és idèntica al reactor número 3 de Fukushima, i a pesar dels nombrosos problemes que pateix i les freqüents avaries, fa un any també va ser autoritzat el seu funcionament per a deu anys més. Cal que pensem que, com a Fukushima, les conseqüències d'una catàstrofe nuclear no es limitarien als voltants de Cofrents, sinó que s'estendrien per tot el país enverinant el nostre futur.

Per tot això, hui unim la nostra veu a la de la gent dels pobles i ciutats d’arreu del món que estan manifestant-se com nosaltres, per expressar la nostra solidaritat amb el poble japonés i per reivindicar l’abandonament de l’energia nuclear.

•    per la paralització definitiva de la central nuclear de Cofrents i de totes les altres

•    per l'estalvi i l'ús eficient i raonable de l’energia

•    per l'impuls decidit a les energies renovables

•    per viure millor consumint menys


Avui actius... o demà radioactiusFukushima, mai més. Concentració antinuclear a Alcoi (diumenge 11/març, 11 h)


El pròxim diumenge, 11 de març de 2012, es compleix un any del terrible accident de Fukushima, que va ocasionar el segon escapament radioactiu més greu de tots els temps, després del que va originar l'accident de Txernòbil, el 26 d'abril de 1986.
 
Moltes ciutats celebraran en tot el món actes per a commemorar aquest acccident i per a recordar que Fukushima no ha acabat, que Fukushima ens afecta i que on hi ha una central nuclear hi ha un Fukushima (o un Txernòbil) en potència. Al País Valencià, a només 80 km d'Alcoi, es troba la central nuclear de Cofrents, que és una amenaça permanent per a la nostra salut i la de les generacions futures.
 
També a Alcoi estarem al carrer, amb una concentració a la Rosaleda. Durant l'acte llegirem un manifest, pintarem entre tots unes pancartes, muntarem una paradeta informativa sobre energia, farem un simulacre d'accident nuclear...

 
Participa
 • per a expressar la nostra solidaritat amb el poble japonés
   
 • per la paralització definitiva de la central nuclear de Cofrents i de totes les altres
   
 • per l'estalvi i l'eficiència energètica
   
 • per l'impuls decidit a les energies renovables
   
 • per viure millor consumint menys

Avui actius... o demà radioactius


Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció

[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]