Colla Ecologista La Carrasca d'Alcoi

C/El Camí, s/n (Glorieta)
Apartat de correus 252
03800 Alcoi (País Valencià)
 
 
  PROGRAMA
  COMUNICAT DE PREMSA
  BREU CRÒNICA DE LA JORNADA
  FOTOGRAFIES
  VÍDEO
  PRESENTACIONS DELS INFORMES

Jornada: Desmuntant Alcoinnova (dissabte 20/maig/2017)
 
Alcoi, dissabte 20 de maig de 2017, 10h
a la Sala Àgora (plaça de Ramón y Cajal, 6)
 

Presentació, a càrrec dels seus autors, de tres informes pericials presentats al Tribunal Superior de Justícia per Salvem l'Aqüífer del Molinar i La Carrasca-Ecologistes en Acció en el recurs contenciós administratiu contra el projecte urbanístic de La Española a la partida alcoiana de La Canal.
 
10.00 h
Presentació de la Jornada
   
 
10.30 h
Informe sobre l'Afecció al Medi Natural del projecte Alcoinnova
       Presentació a càrrec  d'Andreu Bonet i Roque Belenguer
Andreu Bonet és doctor en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona i professor titular del Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant. Membre de l'Institut Universitari de Recerca IMEM Ramón Margalef. Coordinador de l'Estació Científica Font Roja Natura de la Universitat d'Alacant.
 
Roque Belenguer és biòleg, col·laborador del Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant. Especialista en ecologia de  vertebrats.
   
 
11.30 h
Informe sobre l'Estudi d'Alternatives inclòs en el Pla de l'ATE Alcoinnova
       Presentació a càrrec  de Vicent J. Altur
Vicent J. Altur és professor del Departament d'Urbanisme i subdirector d'Emprenedorisme i Càtedres d'Empresa del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València. Membre de l'Institut d'Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres.
   
 
12.30 h
Informe sobre la possible afecció del projecte Alcoinnova a l'aqüífer del Molinar
       Presentació a càrrec  d'Alfredo Barón
Alfredo Barón és llicenciat en ciències geològiques i diplomat en hidrogeologia. Premi en 2014 a la "Trajectoria Professional en Hidrogeologia i les seues aplicacions a Espanya", del Grup Espanyol de l'Associació Internacional d'Hidrogeòlegs. Cap del Servei d'Estudis i Planificació de la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern Balear de 1996 a 2013. Col·laborador honorífic de la Universitat de les Illes Balears..
 
 
Entrada lliure. No cal inscripció prèvia.
 
 
ORGANITZEN:
 
 Salvem l'Aqüífer del Molinar       Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi
 COMUNICAT DE PREMSA

18/maig/2017
"Desmuntant Alcoinnova": jornada informativa per a presentar els informes tècnics que qüestionen la ubicació del projecte de La Española a La Canal
  • En la jornada es presentaran tres dels informes pericials aportats per Salvem l'Aqüífer del Molinar i La Carrasca-Ecologistes en Acció en el recurs contenciós que duen endavant

        
  • Hi participaran els experts de la Universitat Politècnica de València, de la Universitat d'Alacant i de la Universitat de les Illes Balears que han redactat els informes crítics amb la ubicació elegida

 
Les associacions Salvem l'Aqüífer del Molinar i Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció han organitzat per al pròxim dissabte 20 de maig una jornada informativa amb el títol "Desmuntant Alcoinnova".
 
Aquestes associacions duen endavant un recurs contenciós administratiu contra la reclassificació urbanística de terrenys protegits de la partida alcoiana de La Canal, dins del perímetre de protecció de l'aqüífer del Molinar, per a la construcció del projecte Alcoinnova. El recurs no qüestiona l'actuació promoguda per La Española, sinó el lloc elegit: "No té cap sentit posar en perill la principal i insubstituible font d'aigua potable de la ciutat d'Alcoi i destruir terrenys agroforestals que formen part de la Xarxa Natura 2000, quan hi ha moltes altres alternatives d'ubicació."
 
Les associacions ecologistes han aportat al Tribunal Superior de Justícia diversos informes pericials, tres dels quals seran presentats en aquesta Jornada Informativa pels seus autors, que són experts reconeguts en les àrees respectives.
 
Els organitzadors de l'acte consideren que els informes que es presentaran tenen interés per al conjunt de la ciutadania i, per això, no poden quedar-se només en les sales del Tribunal Superior de Justícia: "la seguretat de la nostra aigua i la protecció del territori no poden ser cosa només dels Tribunals, sinó que ens afecten a tots".

La Jornada està oberta a totes les persones interessades i no requereix inscripció prèvia; tindrà lloc, de 10 a 13.30 h, a la Sala Àgora, sobre el mercat de Sant Mateu (plaça de Ramón y Cajal, 6).
 
>>> PROGRAMA DE LA JORNADA

Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'AlcoiBreu crònica de la jornada informativa "Desmuntant Alcoinnova"

         

El dissabte 20 de maig ha tingut lloc a la Sala Àgora la jornada informativa Desmuntant Alcoinnova, que tenia com a finalitat donat a conéixer al públic en general tres dels informes pericials aportats per Salvem l'Aqüífer del Molinar i la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció al recurs contenciós contra la reclassificació urbanística de terrenys protegits de la partida alcoiana de La Canal, dins del perímetre de protecció de l'aqüífer del Molinar, per a la construcció del projecte Alcoinnova.
 
Després de la presentació de la jornada, a càrrec  de Júlia Moltó i de Jordi Silvestre, en representació de les associacions convocants, els ponents van iniciar la presentació dels seus informes.
 
La primera presentació va estar a càrrec del doctor Andreu Bonet i de Roque Belenguer, de la Universitat d'Alacant. L'informe, redactat per aquestos dos ponents i pels doctors Germán López i Carlos Martín Cantarino, se centra en l'afecció del projecte Alcoinnova al medi natural. L'estudi demostra la total falta de rigor de la Conselleria de Territori en la contestació a les al·legacions presentades pels grups ecologistes contra el projecte de La Española i acredita que la seua execució tindria greus conseqüències ecològiques per a la Xarxa Natura 2000.
 
Després va ser el torn de Vicent Altur, professor de la Universitat Politècnica de València i director de l'informe que analitza l'estudi d'alternatives presentat per La Española, un dels aspectes clau de la vergonyosa tramitació de l'expedient d'aprovació del pla urbanístic. Durant la seua exposició, Altur va desmuntar clarament l'estudi presentat per la empresa, destacant les seues deficiències i la falta de professionalitat i d'ètica en la seua redacció.
 
La jornada es va tancar amb la intervenció del geòleg i hidrogeòleg Alfredo Barón, col·laborador honorífic del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Balears (UIB), que va presentar l'informe sobre la possible afecció del projecte Alcoinnova a l'aqüífer del Molinar. El seu informe parteix d'un estudi hidrogeològic anterior de la UIB, encarregat per Salvem l'Aqüífer del Molinar als doctors en Ciències Geològiques Antoni Rodríguez i Bernadí Gelabert. Barón va remarcar que aquest és un cas clar en què hauria d'aplicar-se el principi de precaució.

Fotografies de la Jornada
 
Presentació Jornada "Desmuntant Alcoinnova" Desmuntant Alcoinnova: intervenció Andreu Bonet i Roque Belenguer Desmuntant Alcoinnova: intervenció de Vicent Altur Desmuntant Alcoinnova: intervenció d'Alfredo Barón Desmuntant Alcoinnova: presentació d'Alfredo BarónVídeo entrevista ponents de la Jornada

Presentacions dels informes
Presentació informe sobre afecció al medi natural del projecte Alcoinnova Andreu Bonet / Roque Belenguer: presentació de l'Informe sobre l'Afecció al Medi Natural del projecte Alcoinnova
Presentació informe sobre estudi alternatives inclòs en el Pla de l'ATE Alcoinnova Vicent Altur: presentació de l'Informe sobre l'Estudi d'Alternatives inclòs en el Pla de l'ATE Alcoinnova
Informe sobre la possible afecció del projecte Alcoinnova a l'aqüífer del Molinar
Alfredo Barón: presentació de l'Informe sobre la possible afecció del projecte Alcoinnova a l'aqüífer del Molinar
[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]